Nieuwe Maan in Steenbok

Gepubliceerd: 10 januari 2018

107px-Capricorn2

Steenbok is het kardinale aardeteken, dat structuur wil aanbrengen in de materiële wereld en goed kan functioneren in organisaties. Steenbokken hebben de ambitie en het vermogen om zich geleidelijk op te werken in een organisatie en daarin dan een topfunctie te bereiken. Over het algemeen zijn het ook harde werkers, die vanuit plichtsgevoel verantwoordelijkheden op zich nemen. Behalve dat ze streven naar de top in het bedrijfsleven zijn het ook bergbeklimmers die op de hoogste bergtoppen willen staan. Daarnaast is de Steenbok gerelateerd aan het winnen van delfstoffen, zoals kolen, ijzererts en andere metalen, zodat je ze ook in die beroepen aantreft.


Lees verder »

Houd je dromen vast

Gepubliceerd: 6 januari 2018

Jenny by Hein

Jenny Dent’s spiritual blog

Ik denk dat we misschien allemaal hopen dat een nieuw jaar goede dingen in ons leven brengt en ik denk dat we wellicht hoopvol zijn dat de nieuwe energie de dingen ten goede verandert. Volgens de traditie is het nu de tijd om onze goede voornemens te maken en misschien wel een nieuwe start of een nieuwe poging in moeizaam voortdurende situaties. Hoe het ook zij, hier in de noordelijke hemisfeer kunnen de lange, donkere nachten en het koude, natte weer de grootste optimisten onder ons ontmoedigen!


Lees verder »

Kerstmis 2017

Gepubliceerd: 21 december 2017

IMG_0679

Tussen 21 en 24 december lijkt de zon stil te staan op zijn cyclische pad; we ervaren dit als de tijd van de zonnestilstand. De aarde heeft zich helemaal naar binnen gericht en ook wij zijn hier gevoelig voor en kunnen dit innerlijk ervaren. In deze periode kunnen wij veel inspiratie ontvangen vanuit de hemelse wereld. Tijdens de winterzonnewende kan ons hoger bewustzijn zich openen als voorbereiding op de speciale zegening van Kerstmis.
Lees verder »

Midwinter

Gepubliceerd:

image1

We staan bij een van de vier bijzondere momenten van het jaar, de midwinter zonnestilstand (solstice). Het precieze moment is om 17.28 u voor Nederland. Als we ons terugtrekken en mediteren, wordt er een rechtstreekse verbinding geopend met het middelpunt van ons zijn, waarin we tot beweging en actie kunnen komen. De cirkel die vier armen of stralen heeft.
Nu zijn we in de cirkel van het jaar op het punt gekomen waarin het Licht op de aarde op het noordelijke halfrond het minst lang zichtbaar is. Letterlijk kunnen we het Licht, symbool voor onze eigen goddelijke vonk, maar korte tijd verbinden met onze eigen oorsprong.

Lees verder »

Volle Maan in Steenbok

Gepubliceerd: 20 december 2017

107px-Capricorn2

De winterzonnewende van 21 december is dit jaar om half zes ’s avonds, als de zon net is ondergegaan. Dat is het moment waarop de Zon het teken Steenbok binnengaat en in conjunctie komt met de planeet Saturnus die de dag daarvoor zijn eigen teken Steenbok is binnengegaan. Tussen 21 en 24 december staat de Zon pal boven de Steenbokskeerkring (Zuid Afrika) en blijft daarboven drie dagen lang stilstaan, voordat zij zich omwendt naar het noorden. Joan Hodgson schrijft: Als we ons gedurende deze tijd terugtrekken uit de drukte van de uiterlijke wereld, zullen we ons bewust worden van een diepe stilte, alsof de natuur op iets aan het wachten is. Als dan de zon in de kersttijd bij de zonnewende omkeert, ervaren we het onsterfelijke vlammetje van nieuw leven in onszelf. Dit vlammetje van eeuwig leven, de onsterfelijke vlam van de Geest, is het Christuskind.”


Lees verder »

Kerstgeschenken

Gepubliceerd: 15 december 2017

Jenny-3

Jenny Dent’s spiritual blog

Nu Kerstmis echt dichterbij komt, worden we steeds herinnerd aan de materiële aspecten van dit feest in onze huidige wereld. Onze winkels en on-line shops zijn vol met mogelijke cadeaus en dwingen ons om te kopen zodat onze familieleden en vrienden echt voelen dat er om hen gegeven wordt door een heel speciale blijk van onze liefde. Het kan veel stress opleveren en sommige mensen gaan er helemaal niet in mee. Anderen geven in plaats cadeautjes iets aan een goed doel. Dit is prachtig om te doen natuurlijk, want dit is de tijd in het jaar om aan degenen te denken die weinig hebben of in nood zijn om welke reden dan ook. Maar het geven van een echt cadeau betekent ook heel veel en het hoeft geen duur geschenk te zijn. Het gaat om de intentie waarmee we geven!


Lees verder »

Nieuwe Maan in Boogschutter

Gepubliceerd: 11 december 2017

107px-Sagittarius2

De Boogschutter wordt in de astrologie voorgesteld als een centaur, half mens, half paard. In het menselijk lichaam vallen de heupen, het bekken en de dijbenen onder dit teken. Daarom hebben Boogschutters behoefte aan bewegingsvrijheid en zoeken ze zowel in fysiek als in geestelijk opzicht de ruimte op. Ze houden meestal van buitensporten en met name  paardrijden. Vanuit hun belangstelling voor filosofie en religie willen ze als vuurteken andere mensen inspireren en hun geloof uitdragen. Het is het teken voor de winterzonnewende van 21 december, als de natuur haar levenskrachten in zichzelf heeft teruggetrokken. Maar hoewel de bomen dan kaal zijn, kun je de knoppen al zien, die in het voorjaar weer gaan uitbotten. Met verwachting vooruitzien maakt deel uit van het religieuze gevoel van de Boogschutter.


Lees verder »

Wat is vrijheid?

Gepubliceerd: 3 december 2017

Jenny by Hein

Jenny Dent’s spiritual blog

We treffen tegenwoordig vaak verhalen aan in de media over politieke gevangenen en schending van mensenrechten. Zelfs nu we volledig in het Aquarius-tijdperk zijn aangekomen, duiken er toch steeds broederschapkwesties op. Het prachtige ideaal van de ‘Verklaring van de Rechten van de Mens’ uit 1776, aan het einde van de Amerikaanse onafhankelijkheidstrijd (waarnaar Grace Cooke verwijst in haar inleiding op ‘Wie is White Eagle’ in ‘Memories of Reincanation’), lijkt voor de naties ongelofelijk moeilijk om echt in de praktijk te brengen.
Lees verder »

Volle Maan in Boogschutter

Gepubliceerd: 27 november 2017

107px-Sagittarius2

Woensdag 22 november is de Zon ’s nachts het bewegelijke vuurteken Boogschutter binnengegaan. We zijn daarna in de Adventstijd gekomen, die ons door de donkere dagen voor de Kerst heen voert en ons laat uitzien naar de komst van het Christuskind, het innerlijk Licht in ons hart. De Advent is ook het begin van het liturgisch jaar. Deze begint in 2017 op zondag 3 december en eindigt op zondag 24 december voor de kerstnacht. Er zijn altijd vier zondagen in de Adventsperiode en het is in de kerken traditie dan elke keer een kaars méér aan te steken. De sfeer van deze tijd is verwachtingsvol en ook niet-religieuze mensen laten lichtjes branden in hun raam. Veel mensen zoeken elkaar in deze tijd op om in de warmte van die lichtsfeer bij elkaar te zijn.


Lees verder »

Advent 2017

Gepubliceerd:

_HAF6472

Zondag 3 december is het de vierde zondag voor Kerstmis en begint de adventstijd. Vier speciale weken waarin wij ons afstemmen op het naderen van het Licht dat Jezus de Christus in de wereld brengt, de geboorte van het Christuskind in ons hart.

Door gebruik te maken van symbolen en rituelen kunnen we dichter bij de diepere betekenis komen van bijzondere, spirituele momenten. Het ontsteken van de kaarsen van de adventskrans is in deze tijd zo’n mooi ritueel.


Lees verder »