Advent 2020

Gepubliceerd: 30 november 2020

_dsc5152

We staan aan het begin van de Advent, de periode waarin de dagen kort zijn en het donker meer uren vult dan het licht. Van oudsher kijken we uit naar de terugkeer van het licht, het moment waarop de dagen langzaam weer langer worden.

Dit jaar lijkt de donkere periode misschien nog wel zwaarder dan je gewend bent. Wellicht heb je afscheid moeten nemen van een dierbare die geveld werd door de pandemie. Veel mensen dragen momenteel dat verdriet of maken zich zorgen over familieleden of vrienden die ziek zijn. Ook op het vlak van de politiek is het nogal onrustig in het binnen- en buitenland. Hoopvolle ontwikkelingen zijn er zeker wel, maar we moeten er gewoon beter naar zoeken onder alle onduidelijke en soms ook onjuiste informatie.
Lees verder »

Volle Maan van de Boogschutter

Gepubliceerd: 26 november 2020

Sagittarius_Saint-Austremoine_Issoire

In de avond van 21 november is de Zon het beweeglijke vuurteken Boogschutter binnengegaan. Een week later op zondag 29 november begint de Adventstijd, die ons door de donkere dagen voor de Kerst heen voert. Er zijn altijd vier zondagen in de Adventsperiode en het is in de kerken traditie om dan elke keer een kaars aan te steken. De kaarsen worden vaak in een kerstkrans gezet en symboliseren achtereenvolgens: hoop, vrede, vreugde en liefde. Als de zon heel laag staat en de natuur haar levenskrachten in zichzelf heeft teruggetrokken, worden we door al die kaarsen herinnerd aan het licht dat nu binnenin ons schijnt. Hoewel de bomen kaal zijn, kun je de knoppen al zien, die in het voorjaar weer gaan uitbotten. Met verwachting vooruitzien naar Kerstmis maakt deel uit van het religieuze gevoel in de Adventstijd.
Lees verder »

Nieuwe Maan van de Schorpioen

Gepubliceerd: 11 november 2020

Scorpio_Saint-Austremoine_Issoire

Zondag 15 november is het nog voor zonsopgang de Nieuwe Maan van de Schorpioen, als de Zon en de Maan precies bij elkaar staan in dat teken. Als je een Schorpioen bent, heb je mogelijk de neiging je diepste gevoelens en emoties voor jezelf te houden. Daardoor kun je wat gesloten overkomen, maar als je je emoties te lang vasthoudt, kun je ook wel eens een emotionele uitbarsting hebben die mensen niet zien aankomen. Schorpioenen hebben meestal iets gedrevens in zich; het zijn doorzetters en ze gaan soms tot het uiterste om hun doelen te bereiken.
Lees verder »

Volle Maan van de Schorpioen

Gepubliceerd: 27 oktober 2020

Scorpio_Saint-Austremoine_Issoire

Vrijdag 23 oktober is de Zon om 1 uur ’s nachts het vaste waterteken Schorpioen binnengegaan. Dit teken is verbonden met de dood, met het overgaan naar de wereld van het Licht. Het symboliseert ook het afsterven van de natuur, dat elk jaar in het najaar terugkomt. Als het dan in de herfst een zonnige dag is en de bomen diepe tinten geel en rood kleuren, krijg je het gevoel dat de sluier tussen ons en de andere wereld wat weggenomen wordt.
Lees verder »

Nieuwe Maan van Weegschaal

Gepubliceerd: 13 oktober 2020

640px-Libra_Saint-Austremoine_Issoire

In de avond van vrijdag 16 oktober is het dan de Nieuwe Maan van de Weegschaal, als de Zon en de Maan precies bij elkaar staan in dat teken. Joan Hodgson schrijft daarover: ‘De Weegschaal is het teken van partnerschap en huwelijk. Je kunt dat zien als een fysieke en spirituele verbinding tussen mensen en ook als de mystieke bruiloft van je ziel met je innerlijke, geliefde Christus. In deze tijd kunnen de engelen van Venus, de engelen van schoonheid en liefde, gemakkelijker dichterbij komen als je innerlijk stil bent. Zoals de opgaande of ondergaande zon het stille water van een meer in een schitterend licht hult, zo zal de volmaaktheid van de hemelse sfeer dan in je ziel weerspiegeld worden en je openen voor de hemelse harmonie’.
Lees verder »

Volle Maan van Weegschaal

Gepubliceerd: 26 september 2020

640px-Libra_Saint-Austremoine_Issoire

In de middag van dinsdag 22 september is de Zon het kardinale luchtteken Weegschaal binnengegaan. We noemen dat de herfstequinox, als de Zon precies boven de evenaar staat op haar weg terug naar het zuidelijk halfrond. Een week daarna op 29 september vieren we het feest van St. Michael. White Eagle zegt: De aartsengel Michael is één van de zonnegeesten, een boodschapper van de Zon, vanuit de sfeer van de kosmische Christus. En het zwaard dat hij hanteert, is dat van de spirituele waarheid, de waarheid van de Geest, die in elk mens leeft. Dat is het wapen dat je door elke crisis in je leven zal leiden.
Lees verder »

Nieuwe Maan in Maagd

Gepubliceerd: 13 september 2020

568px-Virgo_Saint-Austremoine_Issoire

Donderdag 17 september ontstaat rond het middaguur de Nieuwe Maan in het teken van de Maagd. Zon en Maan staan op dat moment precies bij elkaar in dat teken. Twee dagen daarvoor is het Prinsjesdag, als de Koning de troonrede uitspreekt en de miljoenennota wordt ingediend bij het Parlement. Traditioneel is dat op de derde dinsdag van september en valt het in de periode van het teken Maagd, dat een sterke verwantschap heeft met financiële zaken.
Lees verder »

Volle Maan van de Maagd

Gepubliceerd: 30 augustus 2020

568px-Virgo_Saint-Austremoine_Issoire

In de middag van zondag 22 augustus is de Zon het beweeglijke aardeteken Maagd binnengegaan. Het is oogsttijd en de boeren gaan het graan van de akkers halen om het in hun schuren onder te brengen. Het Engelse woord voor oogst is harvest en dat vinden we terug in ons woord herfst. Tijdens de zonsopgang van woensdag 2 september zal de Maan vol zijn, wanneer de Zon in het teken Maagd staat..
Lees verder »

Nieuwe Maan in Leeuw

Gepubliceerd: 15 augustus 2020

568px-Leo_Saint-Austremoine_Issoire

Nog voor de zon opkomt op woensdag 19 augustus is het de Nieuwe Maan van de Leeuw. Zon en Maan staan dan precies bij elkaar. Joan Hodgson schrijft over deze Nieuwe Maan: ‘De conjunctie van de Zon en de Maan in Leeuw brengt een prachtige, heldere straal van de Christus-Zon naar de gehele aarde. Je hart-chakra wordt beheerst door het teken Leeuw en als je door regelmatig te mediteren steeds meer vanuit je hart denkt, zal de Christus-Zon geleidelijk de leiding nemen over je hele wezen. Als je je gedurende deze tijd voldoende kunt losmaken van je zintuiglijke behoeften en als je je openstelt voor deze grootse uitstraling van licht en liefde, dan word je vervuld met vreugde en dankbaarheid, want de Leeuw is een teken dat vreugde uitstraalt.’ 
Lees verder »

Volle Maan in Leeuw

Gepubliceerd: 1 augustus 2020

568px-Leo_Saint-Austremoine_Issoire

In de ochtend van woensdag 22 juli is de Zon het vaste vuurteken Leeuw binnengegaan. Vlak daarvoor was er op 20 juli nog een tweede Nieuwe Maan in de Kreeft, waarbij de Zon en de Maan precies bij elkaar stonden. De dagen tussen 20 juli en 20 augustus worden de Hondsdagen genoemd. In deze periode komt de heldere ster Sirius, de hond van de jager Orion, gelijk met de Zon op. Dit is de tijd dat er hittegolven kunnen zijn. Op 25 juli 2019 werd er in Nederland een hitterecord van 40,7 graden gemeten. De hete planeet Mars in het vuurteken Leeuw maakte toen een exact aspect met de hete planeet Jupiter in het vuurteken Boogschutter. En Mars stond die middag ook nog precies boven ons hoofd. We hebben heel wat afgepuft!
Lees verder »