Nieuwe Maan in Waterman

Gepubliceerd: 19 januari 2020

Dit jaar gaat de Zon op maandag 20 januari ’s middags het vaste luchtteken Waterman binnen. Het symbool voor het teken Waterman is de mens, die zijn inspiratie direct vanuit de hemelse sferen krijgt en met zijn medemensen deelt. Het water, symbool voor de Heilige Geest, stroomt rijkelijk uit de waterkruik, die hij vasthoudt. Op iconen duidt het teken Waterman de evangelist Mattheüs aan, afgebeeld als een mens met een engelachtige uitstraling. In de huidige tijd kunnen we duidelijk ervaren dat de poorten naar de geestelijke werelden opengaan en dat de verbinding met de (aarts)engelen steeds sterker wordt. We zien daaraan dat het Watermantijdperk zich ontvouwt en dat ons bewustzijn, vanuit de hemelse sferen en de Christus-Ster geleid, diepgaand aan het veranderen is.

In de avond van vrijdag 24 januari is het Nieuwe Maan, als de Zon en de Maan precies bij elkaar staan in de Waterman. Bij dit teken horen sociaal ingestelde mensen, die zich goed thuis voelen in vriendenkringen, sociale groepen, verenigingen en maatschappelijke instellingen. Ze zijn goed in staat om uit de meningen, die bij een groep mensen leven, het gemeenschappelijke te halen en zijn zo een verbindende kracht. Ze kunnen veel tijd en energie besteden aan het opkomen voor de belangen van het gewone volk en daardoor tref je ze vaak aan bij vakbonden en linkse politieke partijen. Omdat Waterman een vast teken is, kunnen deze mensen onvermoeibare strijders zijn voor sociale gerechtigheid. Hun populariteit is dan groot zijn, waardoor ze de samenleving een ander aanzicht kunnen geven.

Het is dit jaar 50 jaar geleden dat de Kabouterbeweging in Amsterdam de Oranje Vrijstaat uitriep als alternatieve samenleving. Dat gebeurde op de avond van 5 februari 1970 te midden van een zeer kleurrijke verzameling hippie-achtige figuren en levenskunstenaars. Die avond liep het naar de Nieuwe Maan van de Waterman, het teken waar Uranus, de planeet van vrijheid en vernieuwing, bijhoort. Uranus was toen heel dominant, omdat die rijzend was op de Ascendant. Je kunt de Kabouterbeweging dan ook een vroege uiting van het opkomende Watermantijdperk noemen. Er kwamen kringloopwinkels, biologische winkels en vrij te gebruiken witte fietsen. Woningen die vanwege speculatie lang leeg stonden werden gekraakt. Er was een geheel nieuw idealistisch élan in de stad. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1970 kreeg de kabouterpartij maar liefst 15% van de stemmen.

Wim Weehuizen, januari 2020