Volle Maan in Weegschaal
[nacht van 29 op 30 september 2012]

Dit is de Volle Maan van de tijd dat de Zon in het teken Weegschaal staat en de Maan in het tegenoverliggende teken Ram. Dit jaar valt deze Volle Maan op het feest van St. Michael, de aartsengel, die verbonden is met de zon en in zijn schitterende uitstraling alle engelen met zich meevoert. In Engeland zijn veel kerken gewijd aan St. Michael and All Angels. Ze staan meestal op een heuveltop, zoals op de Tor in Glastonbury. Daardoor maken ze een zeer imposante indruk en nodigen ze uit tot een bezoek en een moment van innerlijke afstemming. Op de Tor voel je de enorme kracht van de aarde en van de wind, die er altijd stevig waait.
Aan de voet van zo'n heuvel vinden we vaak een bron. Zulke bronnen zijn gewijd aan Maria of een Keltische godin. In Glastonbury is dat de Chalice Well [Bron van de Kelk], die in een tuin ligt waar een heel liefelijke, vrouwelijke sfeer voelbaar is. Als we deze beide plekken bezoeken, ervaren we dat er in het landschap een balans gevonden is tussen de mannelijke en de vrouwelijke energieën, tussen machtige activiteit en zachte ontvankelijkheid. White Eagle noemt deze beide aspecten ook. Het zijn de Wil en de Kracht van de Goddelijke Vader en de Liefde en Bescherming van de Goddelijke Moeder.

Deze Volle Maan valt een week na de herfstequinox van 22 september, als de dagen en nachten overal in de wereld even lang zijn. Op die dag staat de zon precies boven de evenaar op haar weg naar het zuidelijk halfrond. Wij gaan daarna ervaren hoe de dagen korter worden en het zonlicht in kracht afneemt. Dit is een andere tegenstelling, die van het Licht en het Duister. De symboliek hiervan beschrijft Joan Hodgson in haar boek Planetary Harmonies: St. Michael wordt meestal afgebeeld met een opgeheven zwaard in één hand, de weegschaal in de andere hand en zijn voet op een verslagen draak. De Maan in Ram inspireert de ziel om zijn/haar hele wapenrusting van licht om te gorden en de draak van de wereldse gerichtheid te bevechten. Als we trachten naar het licht op te stijgen, zullen St. Michael en zijn engelen ons helpen. We zullen nooit alleen strijden, want als we er naar streven de Christus Ster uit te stralen, zullen deze engelen van licht naderbij komen om ons te beschermen en te inspireren. Op die manier kan de Volle Maan meditatie van de herfstequinox ons een dieper begrip geven van de conflicten, die uitgevochten moeten worden tijdens ons fysieke leven. En het kan ook ons begrip vergroten van de kracht en het vermogen van de verrezen Christus in onszelf om alles heel te maken.Westportaal van de kathedraal van Amiens

Bij deze Volle Maan staat de Maan in Ram in nauwe conjunctie met Uranus, de planeet die bij het teken Waterman hoort. We kunnen in deze tijd sterker dan anders het gezamenlijke ervaren. Als we ons afstemmen op onze innerlijke intuïtie, weten we heel goed wat ons binnen onze gemeenschap te doen staat. Maar omdat Pluto vanuit Steenbok in spanningsaspect met de Zon in Weegschaal en de Maan en Uranus in Ram staat, kunnen we ook sterker geconfronteerd worden met onze schaduwkanten. Als we ons meer op het Licht gaan richten, kunnen die verborgen kanten van onszelf ook meer aan het licht komen. Dat kan innerlijk heel wat oproepen, maar als we daarbij het contact met onze helpers en begeleiders kunnen bewaren, zal er een proces van transformatie en heelwording in ons plaatsvinden.
Op 19 september is er weer een exact spanningsaspect van retrograde Uranus met Pluto, als die juist van retrograde weer direct (naar voren) gaat lopen in de dierenriem. Ook de planeet Venus in het vaste vuurteken Leeuw en de planeet Mars in het vaste waterteken Schorpioen staan in deze periode in een krachtig spanningsaspect. We zien meer uitbarstingen van geweld in de wereld, omdat mensen met deze Mars tot het uiterste willen gaan [Schorpioen] om hun zelfbeeld [Leeuw] en gevoel van eigenwaarde [Venus] te handhaven. Ook voor de komende coalitiebesprekingen is dit een heel lastige stand om op korte termijn tot een vergelijk te komen, terwijl dat wel gewenst zou zijn.


Wim Weehuizen, 18-09-2012

* * *