Volle Maan in Weegschaal
[nacht van 18 op 19 oktober]

Dit is de Volle Maan van de tijd dat de Zon in het teken Weegschaal staat en de Maan in het tegenoverliggende teken Ram. Voor Nederland is dit een maansverduistering, waarbij we de schaduw van de aarde over de Maan zien heen vallen zonder dat die geheel verduisterd wordt. De Maan stelt de ziel van de mens voor en wordt met het moederaspect van God verbonden. In oude culturen komt de godin meestal in drie gedaantes voor: de jonge maagd, de rijpe, volwassen vrouw en de wijze, oude vrouw. In de christelijke traditie worden ze voorgesteld als de Maagd Maria, Maria de moeder met het Christuskind en de Zwarte Madonna. In de maandcyclus van de Maan kunnen we dit ook terugvinden: namelijk als wassende Maan, volle Maan en afnemende Maan. Ontstaan, bestaan en vergaan.

 
Apsis van de Romaanse kerk van H. Stremonius, Issoire

De periode van de Weegschaal [23 september tot 23 oktober] is vaak die van stille afwachting, van in balans zijn met jezelf. Weegschaal is een Venus-teken en dat geeft je die innerlijke harmonie. Voor de Kelten begon de winterperiode, die aan de Maan gewijd was, op 1 november met het feest van Samhain, voor ons Allerzielen. We kunnen in die tijd ervaren hoe de sluiers tussen deze fysieke wereld en de onzichtbare wereld wegvallen. Vooral als het een zonnige dag is, krijg je het gevoel dat je in een andere wereld terechtgekomen bent. Het zonlicht schijnt door de goudgele herfstbladeren heen en geeft je een haast onwerkelijk gevoel van vrede. In die sfeer van heimwee kunnen je geliefden bij je zijn, alsof ze in een vlaagje wind naar je toekomen en je even aanraken.

Je kunt dan ervaren wat Joan Hodgson schreef over deze tijd: Het is zo verleidelijk om te treuren over het heengaan van een geliefd persoon of de scheppingen van moeder natuur. Maar dit is niet de tijd om aan het fysieke lichaam te denken, maar aan de dierbare ziel die er door heen scheen. Die persoon is vrijer, lichter en meer zichzelf geworden. Ons grootste beletsel om in contact te komen met hen die overgegaan zijn is het fysieke denken, dat alleen indrukken van de vijf zintuigen accepteert. Zo gauw we het denken vanuit het hoofd stil kunnen maken, zal de liefdesgloed die opkomt, als we aan de zielen die overgegaan zijn denken, ons hartdenken openen om met hen in contact te komen. Dit diepe contact vanuit het hart kan alle angst voor de dood wegnemen.

Op 3 november is er rond twee uur 's middags een Nieuwe Maan in het teken Schorpioen. De Maan staat dan precies tussen de aarde en de Zon in, waardoor het een zonsverduistering is. Voor West- en Oost-Afrika is die totaal, maar wij zien daar niets van. Omdat de retrograde Mercurius ook tussen de aarde en de Zon in staat, wordt die ook door de Maan verduisterd. Verder staat Saturnus in Schorpioen in nauwe conjunctie met deze Nieuwe Maan, waardoor er een grote kans is op belemmeringen en storingen [Saturnus] in het wegverkeer, de treinenloop en in communicatiekanalen zoals TV, radio en het Internet [Mercurius]. Het ziet er naar uit dat dit een lastige tijd zal zijn, waarbij ons geduld behoorlijk op de proef wordt gesteld.

In de herfst gaan we weer de laatste fase van de jaarcyclus in, als de bomen onder invloed van het afnemende zonlicht hun bladeren laten vallen. Herfststormen kunnen dat proces versnellen, maar als het rustig weer is, kunnen we genieten van prachtige herfstkleuren, die een laatste uitdrukking zijn van het gouden zonlicht, dat ons deze zomer in zo ruime mate geschonken werd. We komen nu toe aan het innerlijk verwerken van wat we in het voorjaar en de zomer uitgedrukt en ervaren hebben. Het is de tijd van innerlijke verdieping en het naar boven laten komen van gevoelens en emoties die nog niet de ruimte gekregen hebben om zich te uiten. Dat is dan de aanzet tot een transformatieproces, dat helend zal werken.


Wim Weehuizen, 8-10-2013

* * *